Hobicilerin en çok yanıldıkları noktalar

Hobicilerin en çok yanıldıkları noktalar

Ekonomik beklentisi olmadan üretim yapan kişiler ziraat literatüründe amatör üretici, hobici, zevk bahçecisi gibi isimlendirilirler. Hobicilerin en çok yanıldıkları noktalar su ve toprak olduğu zaman bitkilerin tüm istekleri karşılanmış olacak. Oysa nasıl insanlar ve hayvanlar için beslenmek bir ihtiyaçsa aynı durum bitkiler içinde geçerlidir.

 

İnsanların hayatlarında dengeli beslenmek diye bir olgu varken ve insan hayatı için önemli bir yere sahipken, hatta bu iş için insanlar yıllarca eğitim alıp insanlara yardımcı olmaya çalışırken aynı durum bitkiler için neden gerekli olmasın ? Hayatımızda önemli yerleri olan can dostlarımız “ Bitkiler “ içinde aynı özeni göstermek bu işi hobi olarak yapan siz değerli hobicilerimizin dikkat etmesi gereken konulardır. Profesyonel üreticiler kültür bitkilerinin beslemesinde gerekli özeni ve planlamayı yapmadıkları taktirde üretim sezonu, profesyonel üreticilerimiz için karlılık arzetmemektedir. Hobiciler için bu durum onlar kadar vahim olmasada, sonuçta herkes yaptığı işi iyi yapmak ister.

Bitki beslemede bilinmesi gerekenler

Özellikle saksı içerisinde yetiştirilen bitkilerin zamanla sararmalar, kurumalar, yaprak dökmeler ve sonrasında ölümlerine herbirimiz şahit olmuşturuz. Saksıların içindeki toprakta var olan bitki besin elementleri bitkiler için yetersiz kalmaya başladığından itibaren bu sorunlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu tarz sorunlar ortaya çıkmaya başladığında bitkilerin doğal olarak eski sağlığında olmadığı, tüm çevresel faktörlerden daha fazla etkilendiği bir gerçektir. Bu durumun sonucu ise sizlerinde tahmin edeceği üzere sağlıksız bir bitkiyi sağlıklı hale getirebilmek daha zor ve zahmetlidir. Bu yüzden bitkilerimiz halihazırda sağlıklı durumdayken bu durumlarını korumak bizim için daha kolaydır.

Bitkilerimizin beslemesinde genel olarak daha bol ve daha güzel çiçek açmaları için, daha güzel ve parlak yapraklara sahip olabilmeleri için  azot (N) , fosfor fosfor (P2O5) ve potasyum (K20) bizim kullanacağımız temel elementlerdir.

Bitkilerimiz çiçekli ise örneğin kalanchoe, menekşe, siklamen vb. ise azot (N) oranı düşük, fosfor (P2O5) ve potasyum (K20) oranları yüksek kompoze gübreler tercih edilir.

Fakat asidik toprak isteği olan açelya, kamelya, gardenya, süpürgeotu gibi bitkiler için yüksek oranda fosfor ve potasyumun yanında belli dönemlerde demir (Fe) takviyesi yapmak gereklidir. Bitkilerin demiri kullanabilmeleri için önemli bir etkende toprak pH ‘sıdır. Asidik topraklardan hoşlanan yukarıda örnek verdiğimiz bitkiler için toprak pH ‘sını 5,5 ila 6,5 arasında tutmak gereklidir. Bu amaçla pH’ı kontrol altında tutmak için özel saksı toprakları veya torflar kullanılabilir. Bunun yanında pH için suyunda önemi vardır sulama suyumuzunda istediğimiz düzeyde pH’a sahip olması gerekir aksi takdirde saksılarımzın içindeki toprağımızın pH’ı zamanla artacaktır.

Bitkilerimiz daha çok yapraklı çeşitlerse devetabanı (Monstera), ficus, areca vb. daha sağlıklı parlak yapraklar oluşturabilmeleri için azot (N) oranı yüksek, fosfor (P2O5) ve potasyum (K2O) oranı daha düşük kompoze gübreler kullanılması gerekir.

Her bitkinin farklı dönemlerde farklı ihtiyaçları vardır. Yetiştiricilikte başarılı olabilmek için azot, fosfor ve potas gibi temel besin maddelerinin yanında bitkinin değişik dönemlerde, yıldan yıla farklılık gösteren ihtiyaçlarına göre belirlenen diğer yardımcı besin maddelerinin de sağlanması gerekir. Zevk bahçecileri için diğer önemli bir husus ise besin maddelerinin eksikliği kadar fazlalıklarının da bitkiler üzerinde olumsuz etki yaptıklarını bilmeleridir. Özetle iyi bir besin programı oluşturabilmek için doğru bilgilenme ve kaliteli ürünler kullanımı gerekmektedir.

Herkese bol ve bereketli ürünler yetiştirmesi dileğiyle bir sonraki yazımıza kadar hoşça kalın.

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN – Hobitohum.com-Üretici Dostu!

Sitemizde bulunan bazı ürün grupları ;

BORK 37 – Cifoagro

Klimaks Flamin 1LT

Docto-Fer – Doctor Tarsa

Klimaks (Beta 10-5-35) 1 KG

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir