Kategori Arşivleri: Hastalık ve Zararlılar

Bitkilerde en çok görülen hastalık ve zararlılar hakkındaki yazılar.

Ispanak Mildiyösü

Ispanak Mildiyösü

Ispanak Mildiyösü (Peronospora farinose f.sp.spinaciae ) Hastalık Belirtisi Ispanak mildiyösü yalnızca canlı dokularda yaşayabilen parazittir ve tohumla taşınır. Hastalık nemli ortamlarda gelişir, hastalık oluşumu ve epidemi için; optimum sıcaklığın 13–21°C, yağmur, yağmurlama sulama ve çiğ gibi ıslak koşulların bir arada bulunması gerekir.

Kımıl

Kımıl

Hububat zararlıları – Kımıl  (Aelia spp., ) Tanımı ve Yaşayışı • Baş üçgen şeklinde, ön kısmı sivridir. Orta kısımları koyu, kenarları açık kirli sarıdır. • Üzerinde yan yana önden arkaya uzanan siyah ve kirli sarı çizgiler bulunur.

Süne

Süne

Hububat zararlıları – Süne ( Eurygaster spp. ) Tanımı ve Yaşayışı • Hububatın önemli zararlısıdır. • Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazende bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir.

Buğdayda Leke Hastalığı

Buğdayda Leke Hastalığı

Buğdayda Leke Hastalığı  (Septoria tritici Rob. in Desm.) Hastalık Belirtisi Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımtrak-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır.

Tahıl Küllemesi

Tahıl Küllemesi

Tahıl Küllemesi (Erysiphe graminis “DC.” Wint.) Etmenin Tanımı ve Yayılışı Tahıl küllemesi, bu fungus konukıçusu üzerinde miseller oluşturur. Bu miseller konukçunun epidermis hücrelerine emeçleri ile bağlanırlar.