Toprak hazırlığı Öncelikle çim tohumu ekilecek alan yabancı cisimlerden arındırılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa çim ‘in çıkışı da o kadar düzenli olacağından tohum sarfiyatı ve işçilik masraflarını o denli düşürür. Ağır bünyeli topraklar için toprak yapısını düzenlemek amaçlı, yanmış ahır gübresi toprağa karıştırılabilir, toprağa karıştırılan ahır gübresi toprağın su tutma kapasitesini arttıracağından çıkışta […]
Pestisitlerin tanımı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) pestisitleri şu şekilde tanımlamıştır.Kültürü yapılan hayvan ve bitkilerde üretime, işlenmesine, depolanmasına, taşınmasına engel
Ispanak Mildiyösü (Peronospora farinose f.sp.spinaciae ) Hastalık Belirtisi Ispanak mildiyösü yalnızca canlı dokularda yaşayabilen parazittir ve tohumla taşınır. Hastalık nemli ortamlarda gelişir, hastalık oluşumu ve epidemi için; optimum sıcaklığın 13–21°C, yağmur, yağmurlama sulama ve çiğ gibi ıslak koşulların bir arada bulunması gerekir.
Ekin Bambulu (Anisoplia spp.) Tanımı Ekin bambulu, 10-15 mm boyunda, genellikle baş siyah, vücudu metalik kahverengi renktedir. Erginler tahılın süt olum döneminde başaklar üzerinde görülürler.
Ekin Kambur Böceği (Zabrusspp.) Tanımı ve Yaşayışı 12-22 mm boyunda ve 5-8 mm eninde ve parlak siyah renklidir. Zararlı yılda bir döl verir.
Hububat zararlıları – Kımıl (Aelia spp., ) Tanımı ve Yaşayışı • Baş üçgen şeklinde, ön kısmı sivridir. Orta kısımları koyu, kenarları açık kirli sarıdır. • Üzerinde yan yana önden arkaya uzanan siyah ve kirli sarı çizgiler bulunur.
Hububat zararlıları – Süne ( Eurygaster spp. ) Tanımı ve Yaşayışı • Hububatın önemli zararlısıdır. • Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazende bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir.
Arpa Yaprak Yanıklığı (Rhynchosporium secalis [(Oudem) J.J. Davis) Tanımı ve Yaşayışı
Buğday ve Arpada Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü (Fusarium spp. Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Rhizoctonia spp. Pseudocercosporella herpotrichoides Ggt.)
Buğdayda Leke Hastalığı (Septoria tritici Rob. in Desm.) Hastalık Belirtisi Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımtrak-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır.