Marul Yetiştiriciliği hakkında bilgiler

Marul Yetiştiriciliği hakkında bilgiler ;

Marul aslında tek yıllık serin iklim sebzesidir. Fakat bazı durumlarda aynı yıl tohuma kalkmayabilir. Vegetasyon süresi bakımından 60 günden 120 güne kadar yetişebilen birçok çeşit piyasada bulunmaktadır.

Aslen serin iklim sebzesi olmasına rağmen ıslah çalışmalarıyla yaz zamanında performansı daha iyi olan çeşitlerde elde edilmiş olup yılın tamamında üretiminin yapılması mümkün olmuştur.

İklim istekleri ; Yukarda bahsettiğim nedenlerden dolayı Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilebilir.Marul

yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda vegetatif devreden generatif devreye geçiş başlar.

Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.

Toprak istreği ; açısında çok seçici olmayan marul iyi drene edilmiş, özellikle 25-30 cm.lik toprak tabakasında humusça ve besin maddelerince zengin, tınlı kumlu veya kumlu tınlı toprakları sever. Toprak tuzluluğuna çok toleranslı değildir. En iyi yetiştirme pH aralığı 5,5 – 7 arasıdır. Son dönemlerde topraksız marul yetiştiriciliği üreticiler arasında popüler bir üretim şekli oldu. Bu marul yetiştirme teknikleri ‘nde ilk kurulum maliyeti açısından biraz daha fazla sermaye isteyen fakat geri dönüşüde bir okadar avantajlı bir üretim biçimidir.

Marul Toprak Hazırlığı Ekim ve Dikim;

Marul üretimi doğrudan tohum ekimi veya fidelerinin yetiştirilerek esas yerlerine dikilmesi şeklinde yapılır.Diğer sebze tohumları içinde bu yöntem uygulanabilir.Doğrudan tarlaya tohum ekimi özellikle geniş alanlarda tercih edildiği için biz daha çok küçük alanlarda üretim yapacağımız için bizi ikinci yöntem daha çok ilgilendirmektedir.

Marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıklarında sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralara yapılabildiği gibi, içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara plastik torbalara veya viollerede ekilebilir.

İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 4,4 ºC ile 26,7 ºC arasında, en uygun hava sıcaklığı 24 ºC olmalıdır.ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır.

Fideler 3-4 yapraklı olunca tarlaya dikilirler.Fideler sıra arası 30-35 cm, sıra üzeri 25-30 cm olmak üzere dikilirler.Dikim sonrası bitkilere bol can suyu verilmelidir.

Bakım ;

Marulun Büyüme Aşamaları ; Peki marul nasıl hızlı büyür ? 

Marul organik maddeyi çok sever.Bu topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir.Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir. Ziraat Mühendisi kontrolünde vegetatif dönem boyunca N, P ve K gübre­lemesi yapılabilir. Bu noktada eğer organik marul yetiştiriciliği yapılacaksa, organik sertifikası veren kuruluşlardan bitki beslme konusunda yardım alınabilir.

Ticari gübrelerden P2O5 ve K2O fide dikiminden önce bir defada, azotlu gübrenin yarısı fide dikimi sırasında, diğer yarısı ise gelişme devresinin ortasında direkt tarlaya uygulanır. Ayrıca yine Ziraat Mühendisi önerisi ile bor, mangan, magnezyum ve bakır gibi iz elementler de uygulanabilir.

Daha detaylı Marul gübreleme programı konusunda Ziraat Mühendislerinden faydalanabilirsiniz.

Hasat ;

Marulda hasat işlemi yapraklar yeterli gevreklikteyken yapılmalı geç kalındığında yapraklarda kartlaşmalar hatta acılaşmalar meydana gelmektedir.Hasada geç kalındığında marulda  tohuma kalkma meydana gelmektedir. Tohuma kalkan bitkiler tüketime uygun değildir.

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN

Satışta olan marul tohumu çeşitlerimiz ;

Marul Tohumu KIVIRCIK ALEYNA (Kışlık Kıvırcık) Küçükçiflik

Marul Tohumu Yazlık Kıvırcık 010 (Arapsaçı) Küçükçiftlik

Marul Tohumu YEDİKULE 5701 Küçükçiftlik

Marul Tohumu YEŞİLKULE Küçükçiftlik

Marul Yetiştiriciliği hakkında bilgiler” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir