Havuç Yetiştiriciliği

Havuç Yetiştiriciliği;

Havuç kazık köklü bir bitki olup, kökü yenen sebzeler sınıfındadır.

Havuçta yenen kısım iki dokudan oluşur. Bunlar havucun dış kısmında yer alan üzerinde yan kökleri taşıyan soymuk doku, ikincisi ise havucun iç kısmında yer alan odun dokusudur.

Havucun gövdesi ; Kök ile yapraklar arasında çeşide göre değişmekle beraber çok kısa rozet şeklindedir.

Havucun yaprakları ; Bu bitki bol miktarda yaprak meydana getirir.Yapraklar bileşik yaprak olup ince iğne şeklindedir.Yaprak rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir.Geç gelişen yüksek verimli çeşitlerde yaprak miktarı erkenci çeşitlere göre daha fazladır.

Havuç iklim ve toprak istekleri ; açısında seçici bir bitkidir. Havuç serin iklim sebzesidir.

Genel olarak:

  • Kısa gün bitkisidir.
  • Az ışık, düşük sıcaklık ve nemi iyi olan topraklarda iyi gelişme gösterir.
  • Sıcaklık havuçta önemli bir kriterdir.
  • Özellikle renk oluşumuna olumlu etki yapar.
  • Soğuk ve yağışlı geçen üretim sezonlarında açık renkli havuç elde edilir. Yüksek sıcaklıklarda da renk açılır.
  • 10-15°C’lık sıcaklıklarda oluşan renk tatmin edici bir havuç rengi olmaz. 15-21°C‘de en iyi renk oluşumu sağlanır.
  • Yüksek sıcaklıklarda havuç boyu kısalır.

Havuç yetişriciliği için hafif bünyeli topraklar tercih edilmelidir. Bu topraklarda verimli bir şekilde üretim yapılabilir. Aynı zamanda elde edilen üründe yüksek kalitede olur.Havuç derin bünyeli, serin, besin maddelerince zengin iyi işlenmiş toprak ister.

Ekim ve bakım işlemleri ;

Havuç ekimi derinliği 2.5-3 cm olmalı bir dekar alana 600-800 gr tohum atılmalıdır.Ekilecek tohum miktarı sıra arası mesafesi olarak 25-30-40 cm’lik aralıklar verilir. Sıra üzeri seyreltme mesafesi ise 5-12 cm arasında değişir.

Çimlenme tamamlandıktan ve bitkiler 2-3 hakiki yapraklı olduktan sonra sıra üzerinde seyreltme yapılır.Bu işlem esnasında tarlada kalacak bitkilerin köklerinin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekir.Diğer küçük tohumlu sebze tohumları ‘da bu şekilde seyreltme işlemi yapılmalıdır.

Gübreleme ; Havuç yetiştiriciliğinde azot ve potasyum önemlidir.Erken dönemede organik gübreleme verimi olumlu yönde etkileyen diğer bir uygulamadır.

Sulama ; Düzenli sulama havuçta kök gelişimi için çok önemlidir. Erken dönemdeki susuzluk havuç boyunun kısa

kalmasına, yetşme dönemdeki susuzluk havucun yeterli ölçüde kalınlaşmamasına neden olur ayrıca düzensiz sulama ise havucun çatlayarak kaliteyi düşürür.

Hastalık ve Zararlılar ; Mildiyö ve Rhizoctonia bazı önemli fungal hastalıklar havuçta görülebilir. Havuç sineği ve nematodlarda havuçta zarar yapan faktörlerdir. Bunun gibi durumlarda bize danışıp daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bu yazının altına sorularınızı sorabilirsiniz.

Satışta olan havuç tohumu çeşitleri;

Havuç Tohumu Nantes Arzuman

Ürününüzün bol ve bereketli olsun …

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir