Domateste çiçek dökülmesi

Domateste çiçek dökülmesi ‘nin birçok nedeni olabilir. Fakat daha öncesinde bilinmesi gereken, domates bitkisinin iklim isteği akdeniz ikliminin özellikleri ile büyük oranda örtüşür. Bu demek oluyorki bol güneş domates üretiminde bizim en büyük yardımcılarımızdandır.

Bunun yanında toprağın bitki besin elementlerincede zengin olması o bölgede domates kültürü yapılmasına büyük oranda, olanak sağlar. Küçük alanlarda üretim yapan amatör üreticiler için bu iki kriterin yanında basit bir destekle ( ip, çıta, tel vb. ) domateslerimizin bize meyve verdiğini görebiliriz.

Amatör bu işle uğraşanlarda çok sık rastladığımız neden çok yoğun azot kullanımıdır. Aynı zamanda gereğinden fazla sulamada bu tip problemleri ortaya çıkarabilir. Bu problemlerin dışında ise dikkat edilecek konular şöyledir ;

Yeterli polen oluşturamama

Bu durumunda birçok nedeni olabilir. Aşırı sıcaklar, güneş ışığına çok fazla maruz kalma, aşırı soğuklar polen oluşumunu olumsuz etkiler.

Yetersiz Tozlaşma

Polen oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkar, yetersiz polen sayısı bitkinin çiçeklerinin döllenmesinde aksamalara neden olur. Polen miktarı yeterliyse bunu suni yollardan bitkiyi sallayarak biz yardımcı olabiliriz. Havalanmasına dikkat etmekte önemlidir. Zira hava sürkülasyonları ve rüzgar tozlaşmayı, kolaylaştıran bir faktördür. Aynı zamanda arılar ve böceklerde bize bu konuda yardımcı olur, bunun oluşması için böcek cezbediciler kullanılabilir.

Gübreleme ve Sulama

Yukarda bahsettiğimiz gibi domatesi gübrelemesinde üreticilerimizin daha çok yaptığı hata aslında az değilde aşırı ve yanlış gübrelemedir. Bunun sonucunda bu tip problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu yüzden hobitohum.com olarak gübreleme programlarımızı çiftçinin toprağına, bölgesine, üretim çeşidine ve daha birçok kriteri göz önüne alarak özelleştiriyoruz.

Genel domates gübrelemesinde karşılaştığımız hatalar, bahsettiğimiz gibi Azot (N) içeren gübrelerin fazlaca kullanılmasıdır. Azot içeriği fazla olan gübreler tamamen kullanılmaz diyede bir sonuç çıkarılmaması gerekir. Fakat yine dediğimiz gibi profeyonel üreticilerin kesinlikle bir gübreleme programına sahip olması gerekmektedir.

Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.

Zir.Müh. İlkay ÇORMAN

Sitemizde bulunan bitki besleme grupları ve tohum grupları ‘ndan bazıları ;

Klimaks Fosfokit 12-42-10 1KG

BORK 37 – Cifoagro

Domates Tohumu H – 2274 Küçükçiftlik

Domates Tohumu Riogrande Arzuman

Domateste çiçek dökülmesi” yazısında 8 düşünce

  1. Neslihan diyor ki:

    Merhaba,
    Domates fidemin bulunduğu balkon direkt güneş ışığı almıyor ama salonum alıyor. Bir sehpa üzerinde camın önünde yetiştirmem mümkün olurmu acaba fidemi? Şayet mümkünse karşılıklı cam açtığımda oluşan hava akımından etkilenirmi?

    • tohumcu diyor ki:

      Yetiştiricilik açısından düşünecek olursak güneşli yer isteriz fakat sizin için çok önemli değil bitki metabolizması optimumun dışında kalan ortam koşulları için yavaş olacağından pek tavsiye edilmez. fakat bu sizin için çok önemsenmeyecek bir durumdur. çünkü ticari amaç gütmemektesiniz. bence güneş almayan yer daha kontrollü, bitkinin daha sağlıklı fakat yavaş vegetatif bir dönenm geçirmesine neden olur. bence bu durum hobiciler için daha uygundur. bir iki tane meyve fazla almaktansa bitkiyi daha sağlıklı yetiştirmek önemlidir. kolay gelsin . . .

  2. mehmet diyor ki:

    merhaba domatesler çicek açıyor ama sürekli çicekleri incelip kopuyor hiç domates vermedi.Tohumdan değil çünkü geçen yıl da aynı sorun oldu.Yardımcı olurmusunuz .

    • tohumcu diyor ki:

      yıllarca aynı bitkilerden tohum almak ve kullanmak bu tip sorunlara neden olabilir. sizin probleminiz muhetemelen tohumdan kaynaklı. tohumlarınızı her yıl değilse bile iki yılda bir yeni tohumlarla değiştirerek bu tip sorunların önüne geçmiş olursunuz. Tabi yinede farklı durumlarda söz konusu olabilir. Sizde takdir edersinizki net teşhis için yerinde inceleme yapmak en doğrusu olacaktır. Bizimde böyle bir imkanımız olmadığı için en yakın tarım il-ilçe müdürlüklerinden yardım alabilirsiniz.

  3. Özlem Cevahir diyor ki:

    Ata tohumu kiraz domates ektim, toprağına solucan gübresi karıştırdım, balkonum güneş de alıyor ancak domateslerim uzuyor, meyve vermiyor, çiçek bile açmıyorlar.

    • tohumcu diyor ki:

      Aşırı sulama ve Aşırı gübreleme bu sonuca sebep olabilir. Ayrıca tohumdanda kaynaklı olabilir. uretimlerinizde Tarım bakanlığı tarafından paketlenmiş ve sertifikalı tohumları tercih edin efendim.

  4. Ayhan çelebi diyor ki:

    Merhaba amatör düzeyde 10-15m2 alanda domates ektim boyları yaklaşık 1-1.5 m ulaştı yanlız çiçekleri sararıp dökülüyor.Sakarya da ikamet etmekteyim yaklaşık 2 aydır doğru dürüst güneş yok serada böcek ilaçlama yaptım acaba yaralı böcekleri de öldürerek polenlemeyi mi engelledim seramı iki taraftan açarak havalandiriyorum yağmurlu hava sebebiyle çok arı da yok acaba nerede hata yapıyorum teşekkür ederim

    • tohumcu diyor ki:

      Sık ekim ve Sık Sık sulama bitkileri gereğinden fazla uzamasına ve üstündeki çiçekleri silkelemesine sebep olur bu bitkilerin normalden daha açık yeşil olduğu görülür. Halk arasında zirlama denir. Kalitesiz tohumluk ve olumsuz yetiştirme koşulları bu durumu tetikleyebilir efendim. Bu sorunları yaşamamak adına bakanlık tarafından cimlenme testleri yapılmış, çeşit tescilleri onaylanmış. Tohumluk kullanımı çok önemlidir. Sonuçta emek ve para harcanıyor efendim. Daha fazla bilgi için çalışma saatleri içerisinde sabit numaramizdan bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir