DICARZOL 50 SP – AMC

DICARZOL 50 SP – AMC ;

DICARZOL 50 SP

BİTKİLERDE THRİPS ZARARI ;

Küçük ve ince yapılı olduklarından göze çarpmayan, tarımda çoğunlukla zarar yapan ve 5000 değişik türü bulunan, kirpik ya da saçaklı kanatlarıyla tanınan böceklerdir. Sarımsı kahverengi, kırmızı ya da siyah renklidirler. Oldukça kuvvetli sklerotize olmalarına karşın,hareket yetenekleri yüksektir, hızlı koşarlar nadiren uçarlar.

Mücadelesi oldukça zor bir zararlıdır. Yılda 15 civarında döl verebilirler.Genelde törpüleyici-emici ağız yapısıyla bitki öz suyu ile beslendiklerinden bitkinin büyüme noktası, tomurcuk ve çiçeklerinde bulunarak zarar yaparlar. Önemli ürün kayıpları meydana getirdikleri gibi, virüs hastalıklarının yayılmasında ve oluşmasındaki en önemli taşıyıcı durumundadır. Ülkemizdeki başlıca zarar yapan trips türleri şunlardır: Çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis, .F intons ), Batı Çiçek Tripsi (Frankliniella occidentalis), Bağ Tripsleri (Rubiothrips visit (Priesner); (Mycterothrips albidicornis (Knechtel), (Mycterothrips tschirkunae (Jachontov); Tütün tripsi (Thrips tabaci Linderman)

Direnç Yönetimi ;

Dicarzol® 50 SP adlı bitki koruma ürünü etki mekanizmasına göre Grup 1A olarak sınıflandırılmış bir insektisittir. Bu nedenle aynı üretim sezonunda bir uygulama yapılması önerilir. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise farklı etki mekanizmasına sahip ilaçlar tercih edilmelidir.

Kullanma Şekli ve Uygulama Zamanları:

Hıyar, patlıcan: 25 bitkiden 1’er yaprak alınır ve binoküler altında trips ergin larvaları sayılır.Yine her bitkiden tesadüfen alınan 2’şer çiçek, bir tepsi içinde beyaz bir kağıda silkelenerek alınır ve düşen trips larva ve erginleri
sayılır. Yaprak başına düşen trips sayısı (ergin+larva) küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet
ise mücadele yapılır.
Çilek: Farklı yönlerde rastgele gezilerek en az 100 çiçek kontrol edilir. En erkenci çeşitin çiçeklenmesinden itibaren haftada en az 1-2 kez kontrol yapılır. Popülasyon yoğunluğu ortalama 10 Thrips/çiçek olduğunda ilaçlama yapılır.
İlaç uygulamaları polinatör faaliyetinin en az olduğu çiçeklenme öncesinde veya bitkilerin % 10’u çiçek açmadan
önce yapılır.
Tütün: Her bir bitkiyi birer yaprak temsil edecek şekilde, tesadüfi toplanan yaprakta, canlı 2-3 tripsin nimf ve erginine rastlandığında mücadeleye başlanır.
Bağ: Fonolojisine göre gözlerin uyanmasından sonra genç yaprakçıkların oluşmaya başladığı dönemde 20 adet sürgünde bulunan canlı nimf ve ergin tripsler büyüteç ile belirlenip, zararlı popülasyon yoğunluğu yaprak başına
2/3 trips seviyesine ulaştığında mücadeleye başlanır.
Kullanma şekli: Gerekli miktardaki ilacı ayrı bir kapta su ile bulamaç haline getirdikten sonra ilaçlama aletinin karıştırıcısı çalışırken, ilacı ekleyiniz. İlaçlama esnasında ilacın devamlı karıştırılması veya karıştırıcının devamlı
çalıştırılması gerekmektedir. İlaç, kontak ve mide zehiri etkili olduğu için bitkinin tüm yüzeylerini kaplaması
önemlidir. İlaçtan yüksek etkiyi alabilmek için kullanılacak ilaçlama suyunun pH’sı 7’nin altında olmalıdır.

Kullanıldığı Bitki ve Zararlılar

Bitki AdıZararlı AdıDozuSon İlaçlama ile hasat arasındaki süre
Hıyar (Sera)Batı Çiçek Thripsi (Frankliniella occidentalis)100 gr / 100 L su larva, ergin7 gün
TütünThrips (Thrips tabaci)100 gr / da larva, ergin56 gün
ÇilekÇiçek Thripsi (Frankliniella occidentalis, F. intonsa)100 gr / 100 L su larva, ergin7 gün
Patlıcan (Sera)Batı Çiçek Thripsi (Frankliniella occidentalis)100 gr / 100 L su larva, ergin7 gün
Bağ *Bağ Thripsleri (Rubiothrips visit (Priesner); Mycterothrips albidicornis (Knechtel), Mycterothrips tschirkunae (Jachontov); Thrips tabaci Linderman)100 gr / 100 L su  larva, ergin90 gün
Karanfil  (Dianthus SPP) (Sera)Thripsler

(Taeniothrips sp, Franliniella occidentalis)

100 gr / 100 L su  larva, ergin

* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılan alanlarda kullanılmaz.

Karışabilirlik Durumu:Alkali özellikte olmayan pestisit ve gübrelerle karıştırılabilir.

Çevreye Etkisi:Kuşlara, balıklara ve arılara zehirlidir. Sulara bulaştırmaktan kaçınınız. Çiçeklenme döneminde kullanmayınız.

Antidotu:Antidotu Atropin Sülfat’tır. Belirtilere göre tedavi edilir.

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN

Sitemizde bulunan bitki besleme grupları ;

SİAPTON 1LT

Klimaks Flamin 1LT

Süper Nemofer 1 LT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir