Biberde Kök Boğazı Yanıklığı

Biberde Kök Boğazı Yanıklığı

Biberde Kök Boğazı Yanıklığı (Phytophthora capsici) hastalığının belirtileri ve mücadele yöntemi hakkındaki bilgiler bulabileceğiniz yazımız.

Hastalık Belirtisi

  • Hastalık bitkinin değişik dönemlerinde ve organlarında görülebilir.
  • Erken dönemde enfeksiyon olduğunda fideliklerde çökerten olarak etkili olur.
  • Daha ileri dönemlerde bitkilerin kök boğazında önceleri koyu yeşil zamanla kahverengi siyaha dönüşen bir renk değişimi meydana gelir.
  • Bu renk değişimi kök boğazını kuşak gibi sarar, enfeksiyon kök bölgesine ulaşır, kök kabuğu kahverengi bir renk alır ve çürür.
  • Bu şekilde enfeksiyona uğramış olan bitkiler solamaya başlar, normal sulama ve bakım işlemleri yapılsa da bitki kendini toparlayamaz.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

  • Domates, kavun, karpuz, kabak, lahana, soya fasulyesi, pirinç, bezelye, marul, havuç, hıyar gibi kültür bitkileri ile Horozibiği, köpek üzümü gibi yabancıotlar hastalığın konukçularıdır.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

  • Fide yetiştiriciliği yapılırken genel bir kontrol prensibi olarak tohumlar hastalıksız, sağlıklı bitkilerden sağlanmalıdır.
  • Fidelikler hastalıksız, temiz yerlerde kurulmalıdır. Fideler aşırı sulanmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.
  • Dikim karık usulü yapılmalıdır. Fideler karık sırtına dikilmelidir. Mümkün olduğunca her karık ayrı ayrı sulanmalıdır.
  • Bitkilere dengesiz gübreleme yapmamalı, özellikle aşırı azotlu gübre verilmemelidir.
  • Hastalıklı bitkiler sökülüp imha edilmeli, hasat sonrasında da ayni işlem tekrarlanmalıdır.

Hastalık görülen bölgelerde münavebe çok önemlidir. Aynı zamanda özellikle biber için daha yüksek kubbeli ekim yapılıp suyun drene olması kolaylaştırılmalıdır. Eğer hastalık devam ediyorsa su daha kontrollü verilmeli, canavar sulamadan kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: Reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce yada bitki koruma ürünleri satma belgesi olan zirai ilaç bayileri tarafından belirlenmelidir.

Burada önemli olan toprak fumigasyonu örtü altı için her nekadar önerilsede, açık alanlarda ekonomikliğin dışında kaldığı için tavsiye edilmemektedir.

Diğer kimyasal mücadele yöntemleri hastalığın tam tedavisinden ziyade hastalığı durdurma, diğer bitkilere yayılmasını önleme adına yapılmaktadır.

Umarım ” Biberde Kök Boğazı Yanıklığı ” yazımız yararlı olmuştur.Herkese bol ve bereketli ürünler yetiştirmesi dileğiyle bir sonraki yazımıza kadar hoşça kalın.

Kaynak :tarim.gov.tr

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN – Hobitohum.com-Üretici Dostu!

Sitemizde bulunan bazı ürün grupları ;

Biber Tohumu MENDERES (Kıl Acı) Küçükçiftlik

Patlıcan Tohumu Aydın Siyahı Küçükçiftlik

Biber Tohumu Cin Biberi Arzuman

Biber Tohumu Yediveren (Süs) Arzuman

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir