Amatör Yetiştiricilik ve Çiçek Bakımı !

Amatör Yetiştiricilik ve Çiçek Bakımı !

Amatör yetiştiricilerin en büyük yanılgısı, sadece su ve toprağın bitki yetiştirmeye yeteceği düşüncesidir. Oysa nasıl bizler için sağlıklı ve yeterli beslenmek bir ihtiyaçsa bitkilerimiz içinde bu beslenmek en temel ihtiyaçtır.

Yaşamamız için gerekli olan besinleri kullanmak;

Sağlıklı, keyifli bir hayat için çok önemli. Bunu biliyor ve beslenmemize çok dikkat ediyoruz. Peki, hayatımızdaki en önemli varlıklardan olan can dostlarımız ‘bitkilerimizin’ sırası geldiğinde besinlerini seçerken de yeterli dikkati gösteriyor muyuz? Profesyonel yetiştiriciler, para kazanabilmek için bitki beslemede kullandıkları ürünlere dikkat etmek zorundalar; bunu hepimiz biliyor veya kolayca anlıyoruz. Fakat evinde, balkonunda, bahçesinde zevk için bitki yetiştirenler beslenme konusuna ne kadar dikkat ediyorlar? Sektördeki 20 seneyi aşkın tecrübeme dayanarak ezici bir çoğunluk için ‘sadece su ve toprağın bitki yetiştirmeye yettiği’ düşüncesinin yetiştiriciler arasında hakim olduğunu söyleyebilirim.

Oysa özellikle saksı içinde yetiştirilen bitkiler, belli bir süre sonra ortamdaki besinleri tüketir, bitirir ve sonrasında gelsin sararmalar, yaprak dökmeler, bozulmalar ve nihayetinde ölüm! Sararmalar başladıktan sonra bitkiyi tekrar sağlığına kavuşturmak tahmin edebileceğiniz gibi çok daha zordur. Maalesef çoğunlukla ufak müdahaleler ile oluşmasını engelleyebileceğimiz bir sorun için ancak o sorun ortaya çıktıktan sonra çare aramaya başlarız ve genellikle de çok geç kalırız! Bitkileri dengeli beslemek için aşağıdaki temel bilgileri göz önü ne almanız büyük oranda olası sorunları engellemeye yeterli olacaktır.

Özellikle saksı içinde yetiştirilen bitkiler, belli bir süre sonra ortamdaki besinleri tüketir, bitirir ve sonrasında sararmalar, yaprak dökmeler, bozulmalar başlar.

Çiçekleri için yetiştirilen bitkiler:

Örneğin; sardunya, petunya, camgüzeli, menekşe… Beslemede genel olarak daha bol ve daha güzel çiçek açmaları için azot (N) oranı düşük, fosfor (P2O5) ve potasyum (K20) oranları yüksek kompoze gübreler tercih edilmelidir. Ancak, asidik ortamdan hoşlanan bitkiler için (örneğin açelya, rododendron, ortanca, gardenya, vb.) yüksek oranda fosfor ve potasyum yanında demir (Fe) takviyesi de gerekir. Bitkilerin demiri kullanmaları için ise yetiştirme ortamının yani toprağın asidik olması (pH 5 ila 6,5 aralığı) sağlanmalıdır. Bu amaçla pH’ı ayarlanmış özel saksı toprağı veya torf kullanılmalıdır; ayrıca kullandığımız sulama suyunun pH’ına da dikkat etmemiz gerekir; aksi halde belli bir süre sonra toprağın pH’ı kaçınılmaz bir şekilde yükselecek ve bu tip bitkilere kötü etki yapacaktır.

Yaprakları için yetiştirilen bitkiler:

Örneğin; ficus, yuka, dracena… Güzel, parlak ve sağlıklı yapraklar elde edebilmek ve bunu sürdürebilmek için azot (N) oranı yüksek kompoze gübreler kullanılmalıdır.

Farklı özellikleri için yetiştirilen bitkiler:

Örneğin kaktüsler, orkideler, güller… Bu bitkilerin her birinin farklı dönemlerde farklı ihtiyaçları vardır. Yetiştiricilikte başarılı olabilmek için azot, fosfor ve potas gibi temel besin maddelerinin yanında bitkinin değişik dönemlerde, yıldan yıla farklılık gösteren ihtiyaçlarına göre belirlenen diğer yardımcı besin maddelerinin de sağlanması gerekir. Zevk bahçecileri için diğer önemli bir husus ise besin maddelerinin eksikliği kadar fazlalıklarının da bitkiler üzerinde olumsuz etki yaptıklarını bilmeleridir.

Özetle iyi bir besin programı oluşturabilmek için doğru bilgilenme ve kaliteli ürünler kullanımı gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak zevk bahçecilerine yönelik yine her isteyene en doğru bilgiyi aktarma hedefi ve gayretindeyiz. İşimizi çok önemsiyor, saygı duyuyor ve zevk bahçecilerinin ihtiyaçlarına en uygun ‘bitki besleme ürünlerini’ geliştirip, en kaliteli şekilde çok geniş bir dağıtım ağı ile müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Çiçeklerine gözleri gibi bakan, gülümseyerek onlarla konuşan, onlara isimler takan zevk bahçecilerini çok iyi anlıyor, onlara ve bitkilerine çok değer veriyoruz.

Mesut Tektimur
Vİlmorin Anadolu Tohumculuk / Zevk Bahçeciliği Bölümü Satış Müdürü

Zir.Müh. İlkay ÇORMAN

Sitemizde bulunan bazı bitki besleme ve tohum grupları;

Biber Tohumu Cin Biberi Arzuman

Biber Tohumu Yediveren (Süs) Arzuman

Docto-Combi – Doctor Tarsa

Klimaks Fosfokit 12-42-10 1KG

Amatör Yetiştiricilik ve Çiçek Bakımı !” yazısında 2 düşünce

  1. Levent diyor ki:

    Emekli olmama az kaldığı için yeni hobiler edinmek adına biraz araştırma yaparken sitenize rastladım. Oldukça detaylı çalışmalarınız var. Bundan sonra sitenizi takip edeceğim. Elinize sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir