Ceviz bahçesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler !

Ceviz bahçesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler !

Ceviz bahçesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler !

Ceviz bahçesi kurmak istiyorsak, bu noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bir Zir. Müh. Olarak ceviz bahçesi tesis edilirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatmaya çalışacağım.

Ceviz ağacının ömrü;

Ülkemizde 180 yıllık cevizlerin var olduğunu biliyoruz. Ceviz ağacının ekonomik ömrü 60 yıl kadardır. Daha sonrasında da kereste olarak, değerlendirilebilir. Bu sayede yeni fidanlar için yeni bir katma değer oluşturur.

Cevizin deniz seviyesinden 1800 mt rakımlarda yetişecek çeşitleri bulunmaktadır. Fakat bu ceviz üretiminin ülkemizde her yerde yapılabileceği anlamını taşımamaktadır.

Ceviz bahçesi tesisinde yatırımcının dikkat etmesi gereken birçok önemli kriter vardır.

  • Çeşit Seçimi ;
    – Çeşide bağlı olan iklim isteği
    -Çeşide bağlı dölleyici çeşit seçimi
  • Anaç Seçimi ;
    – Anaca bağlı toprak isteği
  • Bahçe tesisinin yeri ve konumu

Bu kriterlerin doğrluğundan emin olunduktan sonraki kurulacak bahçenin bakımı konusundada aşağıda saymış olduğum şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ceviz bahçesi bakımı ;

Aşılı ceviz fidanları ile kurmuş olduğumuz bahçemizde,

  • Yıllık ilaçlama programları
  • Yıllık gübreleme programları
  • Yıllık bakım işlemleri
    – Toprak işleme
    – Ürün budaması
  • Yıllık hasat işlemleri

gibi işlemleri bu ana başlıklar altında toplaya biliriz. Bu işlemler ceviz bahçemizde bölgeye, ceviz ağacının yaşına, cevizin çeşidine göre farklılıklar gösterir. Tam bu noktada mutlaka bilimsel ve tecrübeye dayalı bilgiler kullanılmalıdır.

Bir diğer önemli konuda hasattır ;

Ceviz iç renginin açık sarı olduğu zaman ve yeşil dış kabuğunun % 35 ‘i açılmaya başlandığı zaman hasat için en uygun dönemdir. Fakat karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde dış kabuğun yarılmasına bakılmaksızın hasat yapılmaya başlanmalıdır. Aksi takdirde ceviz içinde kararmalar meydana gelmekte ve buna bağlı olarak pazar değerinin düşüp üreticiye ek külfet oluşturmaktadır.

Kaynak : Ziraat Mühendisi İlkay ÇORMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir