Hobi bahçecilerinin genel sorunları ve çözüm yolları

Bu yazımızda hobi bahçecilerinin genel sorunları ve çözüm yolları konusu işlenmektedir. Bunun yanında, profesyonel madanada üretim yapan çiftçilerimizinde işine yarayacak genel bilgiler vermeye çalışacağız.

Bitkisel üretimde ülkemizde gördüğümüz problemlerin başında bilgi kirliliği gelmektedir. Üreticilerimizin, eski yöntemleri, kulaktan duyduğu bilgileri hiçbir bilimsel kaynağa dayandırmadan doğruymuş gibi kullandıkları sık rastaldığımız durumdur. Bu durumun üretilen bitkisel ürünlerin verim ve kalitesine doğrudan yansıdığı düşünüldüğünde, bu tarz üretimlerden hızlı bir şekilde vazgeçilmesi kanaati ortaya çıkmaktadır.

Hobiciler için bana göre en fazla dikkat etmesi gerektiği konu başlıklarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Çeşit Seçimi, Tohum ve Fide Temini
  • Gübreleme
  • Hastalık ve Zararlı Teşhisi ve Tarımsal Mücadele
  • Sulama

Bu ana başlıkları kısaca açıklayacak olursak ;

Çeşit Seçimi, Tohum ve Fide Temini

Kendi tohumunu üretip bu tohumlukları kullanan çiftçilerimiz için, hangi bitkiden nasıl tohum alınır öncellikle bu konuda bilgi sahibi olması gerekir. Bu konuda bir hayli uzun ve tecrübe gerektiren bir iştir. İlerdeki dönemlerde bu konuda da bir yazı yazabiliriz.

Bitkisel üretimde kullanacağı materyali dışardan alan, üreticilerimizin ise tohumun kendi orjinal paketinde satıldığına dikkat etmeleri ve tohumların taze olduğuna bakmaları gerekmektedir. Aldığınız tohumlar veya fideler sizin bölgenize uyumlu olup olmadığını, alacağınız ürünün çeşidine göre iklim ve toprak isteklerini bilip buna göre seçim yapmamız gerektiğini unutmamamız gereklidir.

Gübreleme

Hobiciler için çok önem arzetmesede profesyoneller için gerekli toprak analizi, bizim üretimini yapacağımız ürünün verim ve kalitesini etkileyen en önemli unsurların başında gelmektedir.

Ülkemizde çiftlik gübresi kullanımı iyi sayılabilecek bir düzeydedir. Fakat bu konuda üzerinde durulması gereken önemli bir etken, kullanacağımız ahır gübresinin yanmış olması gerektiğidir. Taze olarak kullanılan ahır gübresi bizim sezon içerisinde karşılaşacağımız bir çok problemi beraberinde getirmektedir. Bu problemlerin çözümüde ağır işçilik ve zirai kimyasalların kullanımına bağlı olarak maddi kayıplar yaşamamıza neden olur.

Bitkisel üretimde kullanılması gereken suni gübreler, halk arasında taban gübresi olarak adlandırılmaktadır. Bu gübrelerin kullanılmasıda üretimi yapılan ürün çeşidine, toprağın yapısına ve bunun yanında birçok kriter göz önüne alınarak uzman kişilerce belirlenmesi gerekmektedir.

Amatör üreticilerin, suni gübre kullanımına ilişkin bilmesi gereken konu, halk arasında taban gübresi diye tabir edilen gübreleri kullanırken. Tabana atlılması gereken suni gübrenin üretimi yapılan bitkinin sezon içerisindeki fosfor ihtiyacının %70 i kadarıdır. Yani üretilecek bitkinin yıl içerisinde topraktan kaldırdığı fosforun sezon öncesi toprağa karıştırılması gerektiğini bilmesi gerekir.

Hastalık ve Zararlı Teşhisi ve Tarımsal Mücadele

Hobi üreticilerinin, hastalık ve zararlı mücadelesinde ilk tercihinin mekanik veya kültürel önlemler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Teşhis ve tedavi konularında da uzman kişilerin önerileri dikkate alınması gerekmektedir. Hastalık, zararlı ve yabancı ot kontrolü üretimi yapılan kültür bitkilerinin verim, kalite ve raf ömürlerini doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda üretim maliyetlerinin artmasına insan ve çevre sağlığına zarar vermesine neden olmaktadır.

Hobi bahçecilerinin genel sorunları ve çözüm yolları konusunda küçükte olsa bazı konuları aydınlatmaya çalışmaktır. Daha spesifik problemler yaşyayan üreticilerimiz içinde zamanımız elverdiği ölüçülerde size yardımcı olmaya çalışmaktır.

Hobitohum.com ailesi olarak bol ve bereketli günler dileğiyle bir sonraki yazımızda buluşmak üzere …

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN

Sitemizde bulunan bitki besleme grupları ve tohum grupları ‘ndan bazıları ;

Domates Tohumu Rio Grande Küçükçiflik

Patlıcan Tohumu Aydın Siyahı Küçükçiftlik

Biber Tohumu Kandil Dolmalık Küçükçiftlik

Klimaks Fosfokit 12-42-10 1KG

Sıvı Solucan Gübresi 1 LT %100 Organik EkosolFarm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir